OVER ONS
Wie zijn wij?
Buurttheater Maastricht (BTM) maakt sinds 2010 theatervoorstellingen over [verborgen] levenservaringen van en met bewoners uit de wijken van Maastricht. We maken die op basis van gesprekken en interviews, en we noemen het ‘persoonlijk documentair theater’.
De leden betalen een minimale contributie van €12,- per jaar.
Missie van BTM
Community theater maken.
Een podium en stem geven aan mensen die minder gehoord en gezien worden, en minder of geen gebruik maken van het reguliere cultuuraanbod.
Wat doen wij
- Professionele theatermakers werken samen met sociaal werkers van Trajekt en bewoners uit de wijken van Maastricht. Samen maken zij avondvullende ‘persoonlijk documentaire’ theatervoorstellingen met, door, voor en over bewoners en hun wijken. Ook:
Wij werken samen, wisselen uit met- of worden ondersteund door
- Fonds voor Cultuur Participatie
- Trajekt
- Opera Zuid
- Theater aan het Vrijthof
Voorstellingen, archief
Levensechte, herkenbare verhalen, maar in een échte theatervoorstelling, met een artistieke vormgeving die verwondert en raakt.
Huh …. Romeinen?
Speelde in 2011 en 2012 in het Kumulustheater. Thema’s van deze montage voorstelling waren huiselijk- en maatschappelijk geweld, detentie, en de onvermijdelijke gevolgen van het verleden van de diverse spelers. Een stoere, surrealistische voorstelling met dans en zang.
Drei, twie, ein veuls diech al get?
In het najaar 2013 overtrof alle verwachtingen en leidde tot uitverkochte voorstellingen, opnieuw in het Kumulustheater. Levensverhalen van echte mensen uit Mariaberg, een volkswijk in Maastricht, over het verlangen naar vroeger.
La Gran Esperanza
In 2015 speelde deze grote ‘vijfsterren’ operaproductie met Opéra Comique Maastricht en professionele operasolisten in de Bordenhal van Toneelgroep Maastricht. Over een rondtrekkend koor dat wordt opgehouden bij de grens.
SJÖLD, Dao laot iech miech veur haange!
In 2017 werd in de Bovenzaal van het Theater aan het Vrijthof het brede thema ‘armoede’ met levensechte verhalen door onze spelers -ervaringsdeskundigen- uit de taboesfeer gehaald. Over moeite hebben met financieel rondkomen en schuld. Bijzonder:
NÈS, ‘ne f*cking escaperoom
Terug in het Kumulustheater in 2019. Mensen zitten in een wachtkamer tot zij worden opgeroepen voor hun ‘bestelling’. Over het belang van een veilig nest waar je in opgroeit of in leeft, en de gevolgen van een onveilig nest. Zes volle zalen, en alweer lovende publiekskritieken.